lørdag 28. mars 2009

About Brooklyn <3

En liten del av Brooklyn på subway-kartet! :)


Litt fakta om Brooklyn jah... ;)


80 % av New York's befolkning befinner seg utenfor "The City" - Manhattan.
Jeg bor i Kensington, like ved Borough Heights - Brooklyn, og stortrives her, så tenkte å fortelle litt om min kjære bydel.

Forstaden Brooklyn har 2,5 millioner innbyggere. Brooklyn var faktisk en selvstendig by frem til 1898.
Brooklyn er tre ganger så stort som Manhattan, har mange flere innbyggere, og kan by på mye av det samme som Manhattan..

Brooklyn har og skapt flere berømtheter enn noe annet bysamfunn i USA. Blant de amerikanerne som er offisielt registrert som kjendiser er en av syv født i Brooklyn. =)


Brooklyn ble grunnlagt i 1636 av nedelandske kolonister som kalte den Breukelen. Allerede i 1860 var Brooklyn USAs tredje største by og hadde utviklet seg til et viktig handels- og industrisenter.
I begynnelsen var forbindelsen til Manhattan via ferger. Men i 1883 sto Brooklyn Bridge ferdig, og etter dette skjøt det skikkelig fart i utviklingen.

Selv om brooklyn ble slått sammen med resten av New York City i 1898, har Brooklyn likevel en helt annen verden å by på. Folket her har en helt egen aksent, og en helt egen måte å opptre på.
Men forskjellen mellom rik og fattig er også gedigen i Brooklyn, som rommer alt fra store, sorte ghettoer til lukkede jødiske samfunn.
De forskjellige minoritetene er som regel bosatt i "klaser" rundt om i Brooklyn. Her hvor jeg bor er det mange hispanics (spesielt mange fra Puerto Rico), samt en god del jøder.
Med en befolkningsandel på 36 % er Brooklyn den delen av New York City som har flest afroamerikanere.


Bydelen Brooklyn hadde tidligere et svært betydelig innslag av norsk-amerikanere, og den norske sjømannskirken, som tidligere lå i Brooklyn (nå Manhattan), var svært aktiv i mange år.
Det norske USA i de østlige delstatene har hatt et naturlig senter i Brooklyn.


Jeg elsker denne bydelen, og kunne ikke tenke meg å bo i noen annen borough enn Brooklyn! <3



Kilde: boka Turen går til NEW YORK, fra Aschehoug.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar